3 Aralık Dünya Engelliler Haftası Kutlandı

3 Aralık Dünya Engelliler günü münasebeti ile Çankırı yunus AVM’de Eldivan Zihinsel Engelliler bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından resim sergisi düzenlendi.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programın açılış ve selamlama konuşmasını yapan Çankırı Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Tahsin Yıldırım, “ Eldivan Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğümüzün hazırlamış olduğu programa katılımınızdan dolayı hoş geldiniz diyor, saygılarımı sunuyorum.

Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında almış olduğu kararla "Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan edilen 3 Aralık, tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacı ile belirlenen bir gün olarak kabul edilmiştir.

Bu önemli gün, engelli insanları anlayabilmek açısından büyük bir öneme sahiptir. Çünkü gündelik hayatta karşılaştıkları zorluklar sadece engellilerin değil, hepimizin sorumluluğudur.

Bugün gerek sosyal yaşamda gerekse iş yaşamında kendilerine çok zor yer bulan ve yaşamın birçok alanında çeşitli "engeller” ile karşılaşan I engelli insanlarımızın farkına varmak ve onlarla birlikte yaşadığımızı I unutmamamız gerekiyor.

Bu nedenle, Engelli vatandaşlarımızın zorluklarını görmezden gelmemek, sıkıntılarına sahip çıkmak, onlar için doğru ve kalıcı çözümler sağlamak ve hayatlarını sürdürürken önlerine çıkan engelleri ortadan kaldırmak için çaba göstermek hepimizin görevidir.

Engelli vatandaşlarımızın birey olarak, insan onuruna yakışır biçimde, hayatın içinde herkesle birlikte yaşama hakkı bir lütuf değil, onun en temel evrensel hakkıdır. Bu hakkı sağlamada vatandaşlarımızın tamamına görevler ve sorumluluklar düşmektedir. Bir kişinin engelli olması; onun diğer insanlar gibi yaşaması, çalışması ve de başarılı olmasına engel teşkil etmemelidir.

Unutmamalıyız ki, engelli olmak bir tercih değildir. Hepimiz aynı zamanda birer engelli adayıyız.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i, yani I milyardan fazla kişi çeşitli engellilik durumuna sahiptir. Ülkemizde ise engelli birey sayısı 9.5 milyon civarıdır.

Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, engelli sayısı her geçen gün artmaktadır.

Engelliliğin önlenmesinde, onlara karşı gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulmasında, bireylerin engellilikle ilgili farkındalığının artırılmasında ve engellilerin kendi haklarının bilincine varmasında, sağlık kurumlarından eğitim kurumlarına kadar pek çok kurumun işbirliği içinde olması önem arz etmektedir.

İşte bunun içindir ki Engelli vatandaşlarımız için, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devletimizce alınan tedbirler ve yapılan organizasyonlar son dönemlerde yaygınlaştırılarak, önemli adımlar atılmıştır.” dedi.

Yıldırım’ın konuşmasının ardından, engelli çocuklar tarafından halk oyunları gösterisi ve yöresel halk oyunları gösterileri sergilendi.

Eldivan Zihinsel Engelliler bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü sainlerinin hazırladığı şiir, halk oyunları gösterileri, mini müzikal, veda skeci ve Eldivan Zihinsel Engelliler bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sakinleri 2019 slayt gösterileri izlenildi.

Katılanların ve seyredenlerin büyük ilgi odağı olan program fotogrametri çekimi ile son buldu.


03.12.2019 10:30:00