TR 2024
Çankırı genelinde sahipsiz köpeklerin popülasyonunu kontrol altına alınacak.
SOKAK KÖPEKLERİ ARTIK SORUN OLMAYACAK!
Çankırı Valiliği himayesinde gerçekleştirilecek olan, Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile 9. Bölge Müdürlüğü Çankırı Şube Müdürlüğü koordinasyonunda, Çankırı Hayvan Hastanesi ve Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Çankırı İl Temsilciliğinin çalışmalarıyla, Türk Kızılay Çankırı Şubesine yapılacak bağışlarla yürütülecek “Bir Pati De Sen Tut” projesi kaymakamlıklar, belediye başkanlıkları, gönüllü hayvan dostları, tüm kamu kurum kuruluşları, basın mensupları ve vatandaşların desteği ile hayata geçiriliyor.
Çankırı genelinde sahipsiz köpeklerin popülasyonunu kontrol altına almayı amaçlayan projeyle ilgili Valilikte düzenlenen basın toplantısına Vali M. Fırat Taşolar, Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürü Hüseyin Düzgün, Tarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü Çankırı Şube Müdürü Yusuf Yaman, Türk Kızılay Çankırı Şube Başkanı Ahmet Ulusoy, Veteriner Hekimleri Odası Çankırı İl Temsilcisi İsmail Portakal, Çankırı Hayvan Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çendek, basın mensupları, gönüllü hayvan dostları Şenay Sönmez, Şenay Büyükkavukçu, Özlem Özdemir Keskin ve Dilek Uzun katıldı.
Düzenlenen basın toplantısında projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Vali Taşolar, “Hedefimiz Çankırı’daki sokak hayvanlarının en az %70’ini kısırlaştırarak popülasyonu kontrol altına almak. Benim en önemsediğim şey vatandaşlarımızın duyarlılığıdır. Vatandaşlarımızdan bu noktada duyarlı olmalarını bekliyorum. Kısırlaştırdığımız köpeğin saldırganlığı ciddi oranda azalmaktadır. Saldırganlığı azalan can dostlarımızla birlikte sokaklarda yaşayabileceğimizi biliyoruz. Özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bu işin içerisine katabilirsek başarı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Projenin planlanmasında bir fikir birliğine varıldığını ifade eden Vali Taşolar, “Bu projede paydaşımız oldukça fazla. Kaymakamlarımızla ve Belediye Başkanlarımızla ayrı ayrı ortamlarda bir araya geldik ve bu proje üzerine değerlendirmelerde bulunduk. Tüm paydaşlarımızla tartışıp önerilerini aldık. Bu anlamda bir fikir birliği oluşturduk. Paydaşlarımız taşın altına ellerini koydular. Onlara çok güveniyorum. Bu işin koordinasyonunda emeği geçenlere teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.
Sokak hayvanlarından korkan ve uzak duran bir nesil istemediğine değinen Vali M. Fırat Taşolar, “Projenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Güzel sonuç almayı umut ediyorum. Bir anda bütün hayvanları kısırlaştırmamız mümkün değil. Bu bir süreç gerektiriyor. Burada önemli ayrıntı 7 günlük rehabilite. 7 günlük rehabilite sürecini, canlının insancıl bir şekilde yakalanıp kısırlaştırıldıktan sonra aşılarını tamamlayıp sağlığına kavuşana kadar geçen zaman olarak ifade edebiliriz. Bu sebeple yüzlerce canlıyı bir anda alıp kısırlaştırmayacağız. Çünkü onları sağlıklarına kavuşturup geri bırakacağız. Bu yüzden bu işe uzun soluklu bakıyoruz. Çankırı’daki sokak hayvanları için, birlikte yaşadığımız can dostlarımız için güvenli bir ortam oluşturacağız. Aynı şekilde çocuklarımız ve vatandaşlarımız içinde huzurlu bir yaşam şehri oluşturacağımıza inanıyorum.” dedi.
Sözlerine son verirken can dostlarımıza projedeki ilk desteği yapan Vali M. Fırat Taşolar, “Can dostlarımız için ilk adımı ben atmak istiyorum. İki kızım adına iki pati de ben tutuyorum. Şahsım adına Kızılay’a bu desteği sunuyorum.” ifadelerine yer verdi.
Projenin uygulanmasıyla ilgili bir bağış kampanyası başlatılmıştır. Bağış kampanyasında bir köpeğin rehabilite gideri 2.000 TL olarak belirlenmiştir. Can dostlarımızla huzurlu bir ortamda yaşayabilmek amacıyla başlatılan kampanyada bağışlar Kızılay Çankırı Şubesi aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Ayrıca projeye katılım sağlayan iş insanlarımız için vergi avantajı da sağlanacaktır.
BELEDİYELERİN SOKAK KÖPEKLERİNİ TOPLAMAMASININ SONUCU BUDUR İŞTE!! Türkiye kuduz için ‘en riskli ülkeler’ kategorisine alındı. Eskişehir’de ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) Türkiye’yi kuduz için ‘en riskli ülkeler’ kategorisine aldığı belirtildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) resmi internet sitesinde Türkiye’yi ziyaret edecek turistler için şu ifadelere yer verildi: “Kuduz köpekler Türkiye'de yaygın olarak bulunmaktadır. Türkiye'deyken bir köpek veya başka bir memeli tarafından ısırılırsanız veya tırmalanırsanız, kuduz tedavisi sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Seyahatinizden önce kuduz aşısını yaptırmayı düşünün.”Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı haritaya göre Türkiye en yüksek kuduz riskli ülkelerden birisi. Bu listede Türkiye, haritadaki en kırmızı ve en tehlikeli kategori olan ‘Endemik insan kuduzu’ sınıfında yer aldı. BELEDİYELER DAHA NEYİ BEKLİYOR? BİNLERCE TÜRK VATANDAŞININ KUDUZDAN ÖLMESİNİ Mİ BEKLİYORSUNUZ??